Zakład Chemii Analitycznej Zakład Chemii Analitycznej
  • STRONA GŁÓWNA
    • STRONA GŁÓWNA
  • PRACOWNICY
  • DYDAKTYKA
    • Analiza instrumentalna
    • Analiza instrumentalna - archeometria
    • Podstawy analizy instrumentalnej
    • Praktyczne aspekty metod instrumentalnych
    • Monitoring środowiska
    • Mikroślady i techniki mikrobadawcze w kryminalistyce
    • Techniki mikroekstrakcyjne w procedurze analitycznej
    • Analiza zanieczyszczeń powietrza
    • Studia niestacjonarne
  • BADANIA NAUKOWE
    • Terpenoidy jako markery w identyfikacji gatunków kryptycznych Aneura pinguis
    • Zróżnicowanie gatunków z rodzaju Calypogeia pod względem zawartości terpenoidów oraz ich antymikrobiologicznej aktywności
  • KONFERENCJE
  • GRUPY BADAWCZE
  • KONTAKT
    • Kontakt
    • Deklaracja dostępności

Kontakt

  • Zakład Chemii Analitycznej
  • Wydział Chemii
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  •  
  • rafwawrz@amu.edu.pl
  •  
  •  
  •  
  •  
Zakład Chemii Analitycznej Zakład Chemii Analitycznej
  • STRONA GŁÓWNA
    • STRONA GŁÓWNA
  • PRACOWNICY
  • DYDAKTYKA
    • Analiza instrumentalna
    • Analiza instrumentalna - archeometria
    • Podstawy analizy instrumentalnej
    • Praktyczne aspekty metod instrumentalnych
    • Monitoring środowiska
    • Mikroślady i techniki mikrobadawcze w kryminalistyce
    • Techniki mikroekstrakcyjne w procedurze analitycznej
    • Analiza zanieczyszczeń powietrza
    • Studia niestacjonarne
  • BADANIA NAUKOWE
    • Terpenoidy jako markery w identyfikacji gatunków kryptycznych Aneura pinguis
    • Zróżnicowanie gatunków z rodzaju Calypogeia pod względem zawartości terpenoidów oraz ich antymikrobiologicznej aktywności
  • KONFERENCJE
  • GRUPY BADAWCZE
  • KONTAKT
    • Kontakt
    • Deklaracja dostępności

Praktyczne aspekty metod instrumentalnych

Materiały dydaktyczne do ćwiczeń laboratoryjnych z Praktycznych aspektów metod instrumentalnych

 

INFORMACJE
Harmonogram ćwiczeń
Regulamin pracowni
BHP
 
OPISY ĆWICZEŃ
1 - Potencjometryczne oznaczanie zawartości kwasów w wybranych napojach spożywczych
2 - Zastosowanie miareczkowania konduktometrycznego do oznaczania mieszaniny mocnego i słabego kwasu
3 - Zastosowanie spektrofotometrii w podczerwieni do oznaczania zawartości alkoholi w wodzie
4 - Zastosowanie chromatografii planarnej oraz spektrofotometrii UV-Vis do analizy składu tuszów
5 - Spektrofotometria UV-Vis. Badanie wpływu pH na właściwości optyczne oranżu metylowego
6 - Zastosowanie spektrofotometrii UV-Vis do oznaczeń ilościowych kofeiny w napojach spożywczych
7 - Zastosowanie absorpcyjnej spektrometrii atomowej do oznaczania Fe(III) w próbkach wodnych
8 - Właściwości spektralne wybranych związków. Spektroskopia UV-Vis
Copyright © 2025 Zakład Chemii Analitycznej. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.